Fragorilta joustavia journalistisia palveluja: kaukaa ja läheltä, vaikka ihan Hämeentieltä

Työyhteenliittymä fragor.fi toimii Helsingissä. Toki muualta maailmasta tehdään juttuja, kunhan käsky käy. AB suuntii loppuvuodesta Dubaihin, JT tähtää Etelä-Amerikkaan vuoden 2019 alkupuolella. Mutta käymään vain sinne tullaan eikä olemaan.

Fragorin päätuote on edelleen aikakauslehtijutut pääasiassa printtiin, mutta yhä enemmän myös vain nettiin. Myös videoklippien teko juttujen oheen onnistuu ammattitaidolla. Suomessa keskiössä ovat työelämän kysymykset: työmarkkinat ja politiikka, mutta asioita lähestytään muutenkin kuin ministereiden ja liittojohtajien kautta.

Eniten palstakilometreissä tarinaa on syntynyt sote-uudistuksesta (ja sosiaali- ja terveyspalveluerämaata edeltävästä PARAS-hankkeesta ja Jyrki Kataisen hallituksen suuresta kuntauudistuksesta). Lausuipa sotesta näkemyksensä Juha Sipiläkin ennen päämisteriksi päätymistään vuonna 2013.

Vuodet vierivät, mutta sote näyttää säilyvän sitkeästi kuin selluliitti. Yksi virstanpylväs oli hallituksen lakiesitys kesällä 2017 (1003 sivua + liitteet). Jos ja kun sote (taas) kaatuu 2019 alussa aikataulu- tai muihin syihin, seuraamme pölyn laskeutumista - ja kuhinaa kulisseissa.

Ulkomailta juttuja on vuoltu idässä ja lännessä, kaukana ja lähellä. Näkökulma on useimmiten suomalaisen tekijän, Kaikkia kyllä kuullaan. Mutta työ ja tekijät ovat kiinnostavampia kuin pääoma ja sijoittajat.

Lähipiirin - ystävien ja omaisten - tuotteistamisen ansiosta fragor.fi:n
osaaminen kattaa ison osan elämän kirjosta (esimerkiksi äänitys ja
äänenkäsittely, koodaaminen, tietotekniikan sovellukset ja tietäminen kohdusta hautaan).

Afrikkalaisesta reilusta kahvista aikoinaan uutisoinut AB pääsee toteuttamaan maailmanparannustaipumustaan entistä laajemmalle alueelle. Hän aloitti syyskuussa 2018 työskentelyn osa-aikaisesti Eettisen kaupan puolesta ry:ssä.

AB tekee jäsenviestintää ja hoitaa yhteisbaltialaista puolitoistavuotista hanketta, jossa selvitetään nuorten mielestä toimivimmat tavat kampanjoida reilumman maailman puolesta. – Onneksi olkoon uudesta työpaikasta! Mutta koska toimi on osa-aikainen, ehti AB hyvin tehdä tilausjuttuja, vaikka sieltä Dubaista.

Maailmalta: Oululaisestakin voi tulla chileläinen - kun kolme kertaa lähtee. Ja suomalais-chileläisessä perheessä insinööriys periytyy isältä pojalle. Shanghai opettaa suomalaisia, Lähde itään, opiskelija! Filippiineillä pikaruokaloissa ilmaistyö on hyväntahdon ele työnantajan suuntaan.

Kotimaasta: laiton kabotaasi uhkaa viedä suomalaisilta rekkakuskeilta työt. Bussia voi tulla kuljettamaan pääkaupukinseudulle maailman toiselta puolen, jos kaipaa rauhaa.

Fragorin journalistinen sivistys edelleen on sen verran syvää, että perusasioita ei sekoiteta: Hämeentie on Helsingissä, Hämeenkatu on Tampereella.


Viestitellään.


Anna Berghäll

Helsinki
+ 358 400 856 873Jaakko Takalainen

Helsinki
+358 50 324 64 97