Montevideo Beer Company on toiminut kolme vuotta Pocitoksen kaupunginosassa Uruguayn pääkaupungissa.

Hunajaista suuhun-
pantavaa Montevideossa

Camilon suosikki, hunajainen Mastra pyrkii yli lasin laidan.

Suomessa on satakunta pienpanimoa, jotka ilmentävät kansainvälistä käsityöläisolutkulttuurin korkeasuhdannetta. Saman aallon toinen laita pyyhkii Helsingistä 12 854 kilometrin päässä Uruguayn pääkaupungissa Montevideossa.

Montevideo Beer Company on toiminut kolmisen vuotta 1900-luvun alussa rakennetussa talossa Bulevar Españan varrella, lähellä Pocitoksen hiekkarantoja. MBC:llä on viisi omistajaa, jotka aloittivat

olutravintolan pidon 7 vuotta sitten avaamalla irlantilaisen pubin
Montevideoon. Gallagher's Irish Pub on edelleen toiminnassa. Viisikko omistaa MBC:n lisäksi kolme muuta olutravintolaa Montevideossa.

- Ei, minulla ei ole rikasta isää, joka antaisi rahaa ravintolaharrastukseen. Tämä on työtä, ja kaikki investoinnit tehdään tulorahoituksella eli omilla rahoilla, nauraa MBC:n toimitusjohtaja Hernan Videla.

Hernan Videlalla ei ole rikasta isää mahdollistamassa olutliiketoimintaa.

Naapurimaasta Argentiinasta kotoisin oleva Videla kertoo panimoravintolan pidossa olevan vaikeinta ajan riittäminen kaiken tarpeellisen tekemiseen, vaikka hän työskentelee 10 - 12 tuntia vuorokaudessa.

- Parasta tässä työssä on ihmiset. Ja tule käymään ensi sunnuntaina, kun me vietämme Saint Patrick's Daytä. Silloin talo on terassia myöten täynnä, sanoo Videla.

Pahoittelen, etten pääse vihreään riemuun mukaan, koska olen jo Suomessa. Suomessa? Hernan Videla havahtuu.

- Sieltähän tulee Hanoi Rocks,suosikkibändini! Andy McCoy on ihan paras. Ja basisti todella osaa soittaa.

Kerron että basisti on nimeltään Sam Yaffa, ja lupaan järjestää Videlalle fani-tapaamisen Yaffan kanssa, jos tämä tulee Helsinkiin käymäänelsinkiin käymään. Andystä en uskalla luvata mitään.

Halvempaa
kuin terapia

MBC:n viihtyisällä pihalla on Volkswagenin kleinbus, jonka kyljessä on viisas elämänohje: olut - halvempaa kuin terapia. Pikkubussi kyljestä aukeaa oluthanasto, kun terassilla on tarpeeksi asiakkaita.


Lucianalla on kaunis käsiala.

Sisällä tapaamme Lucianan, joka kirjoittaa liitutaululle oluiden päivän hintoja. Ne ovat 160 - 170 Uruguayn pesoa (4,50 - 4,80e) pintiltä. Käsityöläisolut on hieman hintavampaa kuin peruslagerit normibaarissa.

Luciana on ollut MBC:llä töissä 8kuukautta ja vakuuttaa viihtyvänsä. Toinen hieman tuoreempi työntekijä, Camilo (3 kuukautta töissä), laskee pyydettäessä omaa suosikkioluttaan hanasta. Hunajainen Mastra pyrkii hieman yli lasin laidan. Oikein hyvää.

Paikka mainostaa purilaisiaan, joissa näemmä ei lihakarjan luvatussa maassa ole ainakaan pihveissä pihistelty. Kiitän makunautinnoista ja pahoittelen, etten pääse sunnuntain juhlaan ja valmistaudun
palaamaan Suomeen.


Jaakko Takalainen


Montevideo Beer Company,
Bulevar España 2614, Pocitos, Montevideo, Uruguay